Talentmanagement: onmisbaar voor een toekomstbestendige

Talentmanagement: onmisbaar voor een toekomstbestendige

Door de snel veranderende maatschappij en de daarbij behorende digitaliseringen en technologieën is er een massale verschuiving van werk. Banen verdwijnen en worden overgenomen door machines, maar het creëert ook weer nieuwe mogelijkheden en functies. Als werkgever wil je hierop anticiperen. Wil jij als organisatie namelijk toekomstbestendig groeien, dan zal je moeten investeren in strategisch talentmanagement.
In dit artikel lees je meer over strategisch talentmanagent:
Wat is strategisch talentmanagement?

Bij strategisch talentmanagement ben je actief bezig met het vinden, binden, boeien, laten bloeien, groeien en gloeien van mensen die de organisatie haar gewenste functionaliteit, vitaliteit en veerkracht kunnen geven. Maar ook met het snoeien in arbeidscontracten en laten afvloeien van medewerkers die niet meer passen in het gewenste personeelsbestand. De bedoeling van strategisch talentmanagement is om een organisatie toekomstbestendig te maken en om de eigen concurrentiepositie te behouden, te verstevigen of te vernieuwen. Vanuit dit oogpunt is het belangrijk dat medewerkers fit, capabel en inzetbaar zijn én bereid zijn om de waarde waarvoor ze betaald worden toe te voegen aan de organisatie.

De rol van HR

Als organisatie dien je vanuit de bedrijfsvisie de ‘Why’ en de kernwaarden goed te bedenken welke mensen bij de organisatie passen. De rol van HR is hierbij van essentieel belang. Voor leidinggevenden/HR is het essentieel om te weten welk talent ze in huis hebben en welke waarde medewerkers kunnen leveren. Staat elke medewerker op de juiste plaats vanuit talent en drijfveren gezien, waardoor deze waarde kan toevoegen? In welke fase van zijn loopbaan staat een medewerker? Is iemand nieuw in zijn functie en volop in groei en ontwikkeling? Functioneert iemand goed en creëert hij hiermee waarde voor de organisatie? Werkt iemand al een geruime tijd in zijn functie en kan deze op routine uitvoeren? Of is de rek er bij iemand uit? Kijk kritisch naar wat er nodig is en voer het juiste gesprek en met name met de werknemers in de twee laatstgenoemde fases. Zorg dat medewerkers niet in een sleur komen en voorkom verzuim en ongewenst verloop.

Aantrekken van nieuwe talenten: hire for attitude, train for skills!

Waar richt jij je op bij het aantrekken van nieuw talent? Ga voor karakter! Bepaal vanuit jouw bedrijfsvisie en vacature welke karaktereigenschappen iemand nodig heeft om de functie goed uit te kunnen voeren. Vandaag de dag kan jij kennis en kunde overal vandaan halen en gemotiveerde mensen kunnen hun vaardigheden prima ontwikkelen.

Kijk dus verder dan alleen de functie-eisen en neem ook de context mee waarin de nieuwe werknemer komt te werken. Wat zijn de kernwaarden van jouw organisatie? Waar wil jij naartoe? En wat vraagt dat van jouw medewerkers? Is jouw organisatie bijvoorbeeld volop in ontwikkeling en acteer je in een snel veranderende markt? Dan is er geen ideale ‘fit’ als het gros van jouw medewerkers aan veiligheid en zekerheid hechten en vooral willen blijven doen wat ze al jaren doen. Aan vaardigheden kun je werken, maar het karakter van een medewerker kan je niet veranderen.

Ondersteuning voor HR en directie bij strategisch talentmanagement

Strategisch talentmanagement vraagt behoorlijk wat van directie, management en HR-team, zowel op tactisch als op strategisch niveau. En dit is exact waar ik je graag bij ondersteun. Bij het bouwen aan een gezond en toekomstbestendig bedrijf. Een kennismaking is altijd vrijblijvend: contact@leonierutten.nl | 06-22696272.

Onze opdrachtgevers