Moeder zijn, werken, misschien wel je eigen bedrijf runnen, tijd maken voor vrienden en familie, tijd voor jezelf hebben en het huishouden aan kant houden, HELLUP! Hoe houd ik al die ballen in de lucht en zorg ik er daarnaast voor dat ik alles voor elkaar krijg wat mij eerder ook lukte? Dat dan het liefst ook nog zonder teveel stress.

Even wat achtergrondinformatie

Recent is er onderzoek gedaan door Prof. Dr. Hedwig van Bakel naar de ouderlijke burn-out, een burn-out die wordt veroorzaakt door de druk die het opvoeden met zich meebrengt. Uit dit onderzoek blijkt dat sommige ouders extreem uitgeput zijn door hun rol als opvoeder. Van de werkende vaders en moeders heeft circa 85% een lage, 13% een gemiddelde en 2% een hoge kans op een ouderlijke burn-out. Opvallend is dat vaders hier vatbaarder voor zijn dan moeders.  Vaders hebben de neiging meer emotionele afstand van hun kinderen te nemen, en ervaren lagere persoonlijke prestaties.

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel planbureau dat moeders daarentegen wel meer stress ervaren dan vaders. Zij zijn onrustig op vrije dagen en kunnen zich slecht ontspannen. (https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2016/Lekker_vrij).  Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt ook dat moeders vaker werkgerelateerde burn-out symptomen ervaren.

Mijn eigen ervaring

In januari ben ik na een vroeggeboorte van mijn zoontje Jaxx, waarbij we de eerste 3 maanden veelal in het ziekenhuis hebben doorgebracht, weer begonnen met werken. Heftig hoor. Ten eerste was ik er bijna 8 maanden uit geweest en mijn wereld was héél snel héél klein geworden. Daarnaast brengen de gebroken nachten je gemoedstoestand ook niet heel veel goeds. Om vanuit deze situatie alle ballen in de lucht te houden vond ik heel erg lastig. Ik run met veel plezier mijn bedrijf maar daarnaast wil ik er ook voor mijn gezin zijn, wil ik leuke dingen doen met vrienden, mijn familie regelmatig zien én ook wel wat quality time hebben met mijn vriend. Hoe dan?!

Herken jij je in onderstaande punten;
 • Een enorm verantwoordelijkheidsgevoel
 • Vaak een schuldgevoel
 • Veel piekeren
 • Altijd maar doorgaan en niet goed kunnen ontspannen
 • Plannen en organiseren zijn lastig
 • Moeite met loslaten

Onderstaand geef ik je enkele tips die mij hebben geholpen om een stukje dichterbij ontspanning/meer rust te komen;

 • Ga eens lekker op vakantie of in ieder geval een paar dagen weg zonder de kids. Hoe heerlijk is het om heel even geen verantwoordelijke moeder te zijn die altijd aan staat? Zo ging ik onlangs een paar dagen met mijn vriend naar Ibiza zonder Jaxx. En ik schaam me er niet voor maar het was echt even heerlijk om weer geliefde te zijn i.p.v. papa en mama.
 • Af en toe laat ik de wasmand even lekker staan. Moet het persé op die ene dag waar ik al zo ontzettend druk ben geweest? Nee, hij loopt niet weg.
 • Het huishouden doe ik samen met mijn vriend. We hebben afspraken gemaakt wie wat doet en dat is ontzettend fijn. Wie verwacht er van mij dat ik alles alleen doe?
 • Ik gun mezelf één ochtend in de week ‘vrij’. Ik ga dan lekker naar de kapper, even shoppen en soms lees ik gewoon heerlijk een boek. Gewoon even wat anders.
 • Ten minste één dag per maand houd ik helemaal vrij.  Dit doe ik om de batterij even op te laden
 • Tot slot heb ik het afgelopen jaar geleerd om mijn ervaringen als moeder te delen. Dat doe ik onder andere via deze blogs maar ook door gewoon open te zijn tegen mijn vrienden en familie. Ik kan hierdoor rekenen op meer begrip én daarnaast krijg ik vaak nuttige tips. Doen dus!

Kortom: schaam je niet om je eigen ruimte te claimen als moeder, voel je minder vaak schuldig en vraag om hulp wanneer het nodig is. Erover praten en ervaringen delen, dat brengt ons moeders echt een stapje verder.

Wat kan ik voor je betekenen?

Inmiddels heb ik meerdere mensen mogen begeleiden in hun zoektocht naar balans werk/privé na het moederschap. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Ga dan even naar www.leonierutten.nl of neem direct contact met mij op via contact@leonierutten.nl of 06 22696272