Carol Dweck heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar prestatie en succes. Wat ze ontdekte is dat niet alleen talenten en vaardigheden zorgen voor succes maar dat het ook afhangt van onze mindset, onze denkstijl. Ze ontdekte dat er twee mindsets zijn: de growth (op groei gerichte) mindset en de fixed (statistische) mindset. Dit onderzoek triggerde mij enorm omdat ik veel van mezelf hierin herkende.

De Fixed mindset | Zo ben ik nu eenmaal

Personen met een fixed mindset gaan er veelal vanuit dat intelligentie vast staat. Dit zorgt ervoor dat hij of zij graag slim wil over komen. Opvallend: uitdagingen worden vaak vermeden want dan kunnen er fouten gemaakt worden en extra inspanning geven moet niet nodig zijn. Iemand met een fixed mindset zoekt continue bevestiging van zijn intelligentie, persoonlijkheid of karakter. Het draait om succes hebben, slim overkomen en geaccepteerd worden. De grootste angsten van personen met een fixed mindset zijn falen, dom overkomen en afgewezen worden. Hij of zij gedraagt zich dan ook defensief bij belemmeringen en geeft het al gauw op. Kritiek kan op personen met een fixed mindset overkomen als een bedreiging, hierdoor wordt leerzame feedback vaak genegeerd. Ook het succes van anderen kan worden gezien als een bedreiging.

Deze statische mindset beperkt je ontwikkeling en daarbij ook je prestaties. Doodzonde! Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen; “Dit kan ik niet!” of: “Dit is echt niets voor mij” of: “Ik ben echt niet creatief, laat iemand anders dit maar doen” of “Jij bent daar beter in dan ik”. In sommige gevallen klopt dit maar in heel veel gevallen schuilt er een angst onder, de angst om te falen. Je fixed mindset zit je behoorlijk in de weg.

De Growth mindset | kansen pakken en ontwikkelen

Personen met een growth mindset staan heel anders in het leven. Zij zijn ervan overtuigd dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen en wél controle hebt op je eigen ontwikkeling. Uitdagingen worden gezien als mogelijkheden om te groeien en kritiek wordt gezien als feedback om verder te ontwikkelen. Het succes van anderen is juist een inspiratiebron. Het resultaat van dit type is dat deze personen volop ontwikkelen en een steeds hoger niveau bereiken.

Niet één mindset

Waarschijnlijk zal niemand 100% vanuit een growth of fixed mindset zijn leven leiden. In de ene rol zal je wellicht meer fixed hebben en in een andere rol, waar je je wellicht meer comfortabel in voelt, komt de growth meer naar voren. Ook niet onbelangrijk: personen met een fixed mindset kunnen net zo talentvol zijn of worden als personen met een growth mindset maar beperken zichzelf enorm omdat ze ervan overtuigd zijn dat het niet anders/beter kan.

Herkenning

Tot mijn 20ste dacht ik altijd dat ik niet zo goed was in leren. Zowel op de basisschool als op de middelbare school moest ik best veel moeite doen om mijn punten te halen. Dit zorgde voor minder zelfvertrouwen waardoor ik nog harder ging werken om toch mijn punten te halen. Op mijn 22ste werd er ontdekt dat ik dyscalculie heb. Dit verklaarde een hoop. Enerzijds gaf het me rust maar anderzijds wilde ik me ook weer extra bewijzen. Achteraf vraag ik mezelf af, aan wie? Aan mezelf of aan anderen? Ik ging de ene na de andere opleiding volgen. Alles was gericht op resultaat, ik had weinig oog voor de ontwikkeling die ik daarnaast als mens doormaakte. Tijdens mijn masterstudie veranderde dit. Ik besefte me dat ik deze studie zo gemakkelijk doorliep omdat ik mijn passie aan het ontdekken was. Mijn growth mindset nam het beetje bij beetje over.

En door

Al heel lang had ik de droom om mijn eigen bedrijf te starten maar door mijn eigen (fixed) mindset durfde ik de stap niet te nemen. Bang om te falen.

Een paar jaar geleden, mede door de geboorte van mijn zoontje, realiseerde ik mij des te meer dat je moet leven met de dag en moet doen wat je écht leuk vind. Ik ben in razendsnel tempo stappen gaan zetten en voor mezelf begonnen, wat voelt dat goed.

Als ik nu terugkijk dan heeft mijn growth mindset mij de afgelopen periode zoveel gebracht, zowel als professional en als mens. Ik durf nu te leven, pak kansen, probeer te leren van kritiek en maak fouten zonder me daarna diep ellendig te voelen. Ik zie mezelf als het levende bewijs dat je je mindset kan veranderen. Het is een proces dat niet van de een op de andere dag gebeurt dus geef jezelf de tijd.

Samen een de slag met jouw mindset?

Word je getriggerd door dit verhaal en wil jij ook aan de slag met jouw mindset? Neem dan contact met mij op via contact@leonierutten.nl of 06-22696272. Ik ga graag met je aan de slag!