Nee zeggen tegen iemand, van vriend tot collega, is soms best lastig. Je wilt de ander vaak niet teleurstellen. Volgens een groot onderzoek van de VIVA cijfert maar liefst 60% van de Nederlandse vrouwen zichzelf weg voor anderen, wil 61% altijd lief en aardig gevonden worden en geeft 33% zelfs aan direct ja te zeggen om maar van de vraag af te zijn. Vaak zie je dat mensen die heel perfectionistisch zijn en het anderen vaak naar hun zit willen maken het lastig vinden om nee te zeggen (ik spreek uit eigen ervaring). Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen anderen vaak pleasen. Het gevolg van dit gedrag: je bent hartstikke aardig en waarschijnlijk super geliefd maar je vergeet jezelf.

NEE IS OKÉ

Nee zeggen is iets wat je kunt leren, te beginnen door het te doen. Het maakt duidelijk waar je grenzen liggen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook duidelijk voor anderen. Maar hoe doe je dat, wanneer je jarenlang ja zei terwijl je nee bedoelde? Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Gun jezelf tijd om over een verzoek of uitnodiging na te denken

Je hoeft niet direct te antwoorden als iemand je hulp vraagt. Slaap er een nachtje over en maak een afweging wat ‘ja of nee zeggen’ voor je betekent.  

Je bent geen verklaring schuldig

Wanneer je nee wilt zeggen, laat dit dan zo snel mogelijk weten. Wees eerlijk en houd het kort. Je bent niemand een antwoord verschuldigd. Mijn tip: laat slappe excuses vooral achterwege!

Besef dat je nee zegt tegen een vraag van iemand en niet tegen de persoon zelf

Je wijst iemand echt niet af door er een keer niet voor hem/haar te zijn. Je zegt alleen nee tegen het moment/de vraag omdat jij andere prioriteiten hebt. Klinkt niet gek toch?

Eindig je afwijzing met: heb je daar begrip voor? 

Met dit zinnetje dwing je respect af en om hier nou met ‘nee’ op te antwoorden is wel heel lastig ?.

Let op je houding

Als je nee zegt tegen iemand let dan ook op je houding. Kom overtuigend over want je wil de vraag ‘weet je het zeker?’ niet terugkrijgen. Straks kom je toch weer in de verleiding en doe je het alsnog, dat is een no-go.   

Samen aan de slag?

Ga dan even naar www.leonierutten.nl  of neem direct contact met mij op via contact@leonierutten.nl of 06-22696272.