Stress & burn -out 

In 2018 kampte ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat elk jaar steeds meer werknemers iets meer stress ervaren. De prikkels van het internet en met name de smartphone speelt hierin een grote rol. Het werk en de wereld gaat sneller, er zijn hogere verwachtingen en er zijn meer afleidingen dan 20 jaar geleden.

Ook een zwangerschap, een kindje krijgen en het moeder/vaderschap kan een grote verandering in het leven van jouw werknemer zijn. Uit onderzoek (Radboud Universiteit, 2018) blijkt dat sommige ouders extreem uitgeput zijn door hun rol als opvoeder, waardoor de kans op burn-out hoger ligt.

Herkennen van stress en burn-out
Niet iedereen die stress heeft of tegen een burn-out aanzit, herkent dit als zodanig. Vaak worden symptomen als gejaagdheid, oververmoeidheid, concentratieproblemen, piekeren en fysieke ongemakken, geweten aan drukte op het werk, de combinatie van een baan en een gezin, een nieuwe baan of aan domweg een drukke periode in het leven.

Met stress op zich is niets mis. Maar het tijdig herkennen van stress, kan wel erger voorkomen. Wanneer de eerste symptomen zich aandienen, is het zaak de oorzaak te achterhalen en te behandelen. Is er sprake van een te hoge werkdruk? Is er een energie-lek? Zijn er patronen in het gedrag, die zorgen voor een hoog stressniveau?

Voorkomen van een burn-out
Werkgevers die investeren in de weerbaarheid van medewerkers, ervaren dat hun medewerkers vitaler, optimistischer en gelukkiger zijn. Ze zijn minder vaak ziek, gaan goed om met werkdruk en kennen hun eigen grenzen. Dit resulteert niet alleen in een verhoging van werkplezier en arbeidsproductiviteit, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een lager ziekteverzuim. Doordat uitval en verzuim - en zelfs verloop - teruggedrongen worden, is het een investering, die zichzelf snel terugverdient.

Werkwijze
Een persoonlijk traject is maatwerk. Wie jouw werknemer is, wat hij/zij wil en kan, staan centraal tijdens dit traject.

Tijdens het traject komen de volgende fases aan bod:

Fase 1 | Het probleem verhelderen
In de eerste fase brengen wij jouw huidige situatie in kaart. Tegen welke problemen loop je aan en hoe beleef je die? Deze fase zal door middel van gespreksvoering en opdrachten doorlopen worden.

Fase 2 | Het probleem vaststellen
Aan de hand van de probleemverheldering, stellen we samen jouw hulpvraag en het beoogde eindresultaat vast, gevolgd door concrete doelstellingen.  

Fase 3 | Het probleem behandelen
Nadat de hulpvraag en doelen zijn vastgesteld, gaan we samen aan de slag met opdrachten en maken we gedrag en patronen inzichtelijk. Ik pas ervaringsgerichte oefeningen toe, om de eigen kennis en het inzicht in stress en de reactie hierop te vergroten. De deelnemer gaat actief oefenen met effectiever gedrag en het ombuigen van belemmerende overtuigingen. Zo wordt vervolgens de vertaalslag naar de gewenste situatie gemaakt.

Het resultaat
Tijdens het traject leert de deelnemer om (sneller) stress op te merken en om hier bewust en effectief op te reageren. Daarnaast vergroot hij/zij zijn/haar stressbestendigheid: de deelnemer gaat minder stress en méér energie ervaren, zowel op het werk als daarbuiten.

Heb je vragen?
Neem gerust contact met mij op via het contactformulier.

Ik kan je ondersteunen bij de volgende thema's:

  • Stress & burn-out klachten
  • Zelfkennis en zelfbewustzijn;
  • Zelfvertrouwen en zelfbeeld;
  • Negatieve gedachten en emotie;
  • Grenzen herkennen en aangeven;
  • Balans werk & privé;
  • Faalangst;

Jouw investering

Een traject duurt gemiddeld 6-8 sessies. 
Informatie aanvragen

Het kan voorkomen dat je je afspraak moet annuleren. Kosteloos annuleren van een sessie is mogelijk tot 24 uur voor de afspraak, dit dient telefonisch of per email te gebeuren. Bij niet tijdig annuleren zal het consult in rekening worden gebracht.

 

Dit zeggen mijn klanten

"Ik heb Leonie leren kennen als een rustige coach die stil staat bij momenten wanneer er een verdiepingsslag kan worden gecreëerd. Hierdoor zorgt Leonie ervoor dat je scherp blijft en bewust bent van je eigen invulling en je eigen denkpatronen. Je hoeft niet perse een probleemvraag te hebben, middels deze coachingsessies kun je inzicht krijgen in je eigen handelen in praktijksituaties incl. de vraag waarom je dit zo doet. Leuke en verfrissende manier om met een coach in gesprek te zijn!"

Milou - Adviseur recruitment en arbeidsmarktcommunicatie febr 2018

"Ik maakte kennis met Leonie, waarbij er direct een click en vertrouwen was. Ze stelt je op je gemak, is een hele lieve vrouw in de omgang en toch erg professioneel. Ze laat je gedurende de sessies inzien en bewust worden hoe je eigen denkwijze is en welke invloed het heeft en kan hebben op je dagelijkse leven. Door de bewustwording en verdiepingsslag die er gemaakt wordt is er de mogelijkheid uit te zoeken waar bepaald gedrag of bijvoorbeeld een denkwijze vandaan komt.

De regie houd je echter zelf in handen, waarbij ze in steekt op jou hulpvragen die je onderweg tegenkomt. De juiste oefeningen en tips hielpen mij om inzicht te verkrijgen, bewust te worden en gedrag te kunnen veranderen. Dit alles heeft mij enorm geholpen om uiteindelijk te kunnen groeien op zowel persoonlijk vlak als in mijn professie. De handvaten die ze je geeft om een andere manier van denken aan te leren en hoe je dit moet toepassen in je werk of dagelijks leven zijn makkelijk en eigenlijk altijd toepasbaar. Al met al leuke, informele gesprekken gevoerd waar er altijd ruimte was voor interactie en eigen invulling".

Lisa - Verpleegkundige MST dec 2019