Hoe staat het met jouw werkgeluk? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gelukkige werknemers beter presteren. Dat klinkt heel logisch maar hoe staan we er in Nederland eigenlijk voor als het gaat om werkgeluk?

Uit een onderzoek gedaan door Steda Research en het HappinessBureau (zie onderstaande grafiek) komt naar voren dat bijna een derde van de Nederlandse werknemers wekelijks of vaker een ‘slechte dag’ heeft. Daarbij komen slechte dagen vaker voor bij medewerkers in het bedrijfsleven (32%) dan in non-profitorganisaties (23%). De slechte dagen in het bedrijfsleven worden veroorzaakt door zaken als de sfeer in het team, saai en/of te zwaar werk en geroddel op de werkvloer. Bij non-profit organisaties zijn er andere oorzaken die zorgen voor slechte dagen. Denk hierbij aan de aanwezige klaagcultuur, onduidelijk beleid van het team en/of de organisatie en een gebrek aan support vanuit de leidinggevende.

Bron: Steda Research BV

Het recept voor werkgeluk?

Intrinsieke motivatie, de motivatie die écht vanuit jezelf komt en ervoor zorgt dat je dingen graag wil, is in deze leading. De intrinsieke motivatie van werknemers wordt bepaald door een paar factoren:  autonomie (ook wel zelfredzaamheid), persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Deze facetten zijn gestoeld op de Self-Determination Theory. Wanneer in deze drie behoeften kan worden voorzien dan zijn mensen gemotiveerd, productief én gelukkig.

Het recept voor werkgeluk in de praktijk

Motiveren is maatwerk. Hoe zorg je er als manager of ondernemer er nu voor dat werknemers intrinsiek gemotiveerd raken? De motivatie zit in de mensen zelf maar jij kan als leidinggevende de motivatie wel aanspreken en stimuleren. Je bent meer een coach dan een leider en probeert erachter te komen wat een werknemer nou echt drijft. Onderstaand een aantal punten om dit (nog beter) in de praktijk te kunnen brengen.

?? Waardering , vertrouwen & autonomie

Beslissingsruimte krijgen, vrijheid om het werk zelf vorm te geven en daar verantwoordelijkheid voor nemen, zelfstandig zijn, ondernemerschap tonen, complimenten geven en ontvangen, successen vieren en teleurstellingen verwerken. Intrinsieke motivatie van werknemers neemt toe wanneer hun autonomie op vier vlakken wordt vergroot: hun taak (laat werknemers zelf kiezen wat ze willen doen), hun tijd (niet belonen op het aantal uren, maar op het resultaat), hun techniek (de werkwijze) en hun team. Kortom: geef werknemers vrijheid, laat ze in hun kracht staan en laat ze weten dat het werk gewaardeerd wordt.

?? Persoonlijke groei

Werknemers dienen de ruimte te krijgen om te groeien, als professional en als mens. Geef de mogelijkheid om eigen leerdoelen te stellen en talent te ontwikkelen. Dit kan door middel van een opleiding maar ook door gesprekken te voeren met een coach.

?? Zingeving

Gelukkige werknemers geven vaak net iets meer, denk aan het helpen van een collega ondanks de hoge werkdruk. Een bijdrage leveren aan het grotere geheel kan een welkome afwisseling zijn en zorgen voor extra motivatie.

?? Fysieke welbevinden

Creëer een werkomgeving waarin iedereen zich prettig voelt. Denk dan niet alleen aan een fijn bureau en een goede stoel, maar ook aan de mogelijkheden om het kantoor te verduurzamen of een nieuwe manieren van werken. Hoe denken u en uw medewerkers bijvoorbeeld over staand werken? Zouden werknemers wellicht af en toe thuis willen werken? Kunnen we iets doen om sporten onder het personeel aantrekkelijk(er) te maken? Denk net even een stap verder, dat wordt gewaardeerd.

?? Collegialiteit

Oog voor teamgeest, dat is belangrijk. Men moet elkaar aan kunnen spreken op specifiek gedrag maar ook kunnen vergeven. Elkaar de ruimte geven om fouten te maken, te leren. Is dit een heikel punt binnen de organisatie? Een training in teamverband zou een mooie uitkomst zijn!

?? Goede prestaties

Doelstellingen halen, uitdagend werk doen en daar succesvol in zijn, een moeilijk project succesvol afsluiten, een nieuw systeem onder de knie krijgen, nieuwe klanten werven, een nieuw product ontwikkelen. Al deze goede prestaties dragen bij aan de mindset van de werknemer. Uiteraard is hij/zij zelf in de lead maar extra stimuleren/motiveren kan nooit kwaad. Misschien in gezamenlijkheid een plan opstellen met te behalen doelen en deze eens per halfjaar bespreken?

?? Werken met passie

Werknemers die werken met passie zijn goud waard. Zorg ervoor dat deze passie behouden wordt door bijvoorbeeld actief mee te denken over doorgroeimogelijkheden of het volgen van een cursus. Daarnaast blijft de pure interesse die jij toont in je werknemer essentieel bij het behouden van zijn of haar passie.

Samen aan de slag met jouw werkgeluk?

Ga dan even naar www.leonierutten.nl  of neem direct contact met mij op via contact@leonierutten.nl of 06-22696272.