Vitaliteit van jouw werknemers verbeteren: wie is aan zet?

Vitaliteit van jouw werknemers verbeteren: wie is aan zet?

De vitaliteit van de werknemers, wie is hiervoor verantwoordelijk? De werkgever of de werknemer? Dit is een vraag die tot veel discussie leidt. Het is ook maar net aan wie je de vraag stelt. Toch is er goed nieuws: je kunt namelijk beide wat doen aan de vitaliteit van jouw personeel.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Zowel de werknemer als de werkgever zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van de medewerker. Toch begint het bij de medewerker zelf. Stel je levert een positieve bijdrage op de werkvloer, door het dagelijks aanbieden van vers fruit en het stimuleren van beweging. Vervolgens is de werknemer vrij en eet veel suikers, zouten en vetten, dan is het dweilen met de kraan open. Een ongezond leven kan van grote invloed zijn op de gezondheid en het verzuim.

Ja, gezonde medewerkers presteren beter

Het is heel simpel. Een vitale en gezonde medewerker heeft meer energie en daarom een hogere productiviteit. Dit vertaalt zich door naar een hogere omzet en een lager ziekteverzuim.

Jouw rol als leidinggevende is daarbij belangrijk. Hoe draag je bij aan de gezondheid, werkgeluk en vitaliteit van jouw werknemers?

Wat kan jij als manager doen?

Waar voorheen een leidinggevende taken uitdeelde en actief was op strategisch niveau, krijgt deze nu meer een coachende rol. Dit is een hele andere discipline en niet elke leidinggevende voelt zich hier prettig bij of heeft hier de capaciteiten voor.

Ben je benieuwd wat je kunt doen? Hierbij een aantal tips:

  • Zorg voor een veilige en open sfeer binnen jouw afdeling en maak jezelf als manager benaderbaar. 
  • Luister op individueel niveau naar de behoeftes, wensen en doelen van de medewerkers. Laat zien dat je ze hoort en kijk hoe je ze kunt ondersteunen.
  • Geef medewerkers ruimte en verantwoordelijkheid. Hiermee vergroot je hun autonomie en intrinsieke motivatie en dus het werkgeluk.
  • Zorg dat je het goede voorbeeld geeft en maak werk van jouw eigen werkgeluk en vitaliteit!

Wat kan een medewerker zelf doen aan zijn gezondheid?

Niet alleen jij bent verantwoordelijk voor gezonde werknemers, zij zijn dat zelf ook. Dit is wat jouw medewerker zelf kan doen:

  • Zorgen voor voldoende rust en slaap;
  • Eten van voldoende gezonde voedingsstoffen;
  • Dagelijkse minimaal 30 minuten bewegen;
  • Zichzelf goed kennen en hun grenzen bewaken;
  • Wanneer ze ergens mee zitten dat ze dit uitspreken.

En voor wat de gezonde voedingsstoffen betreft. We weten allemaal dat een lekkere snack en een alcoholisch drankje heerlijk is. Daar is dan ook helemaal niks mis mee.

Samen de vitaliteit van jouw medewerkers verbeteren?

Heb je een hoog verzuim binnen het team en weet je niet goed hoe dit op te lossen? Neem dan contact met mij en dan maken we samen een plan om het omlaag te brengen. Ik help je graag aan een maatwerk traject en kan daarnaast jouw medewerkers 1:1 coachen.

Lees meer over HR-advies. 

Onze opdrachtgevers